De Hoeksche boerin: “Daar is de maand december alweer!”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin bij haar suikerbieten

Het is alweer december! De laatste maand van het jaar 2024 ligt nog voor ons. Ik neem jullie nog even mee terug de maand november in.

De maand november hadden we nog wat werkzaamheden op het land te verrichten. Onze bieten worden altijd in 2 leveringen geleverd. Mijn eerste levering was in oktober en nu moet ik nog eind december een levering doen. Ik heb er voor gekozen om deze bieten al in november te oogsten. Of dat verstandig is? Dat weet je pas achteraf misschien. Maar ik heb de keuze gemaakt door afwegingen te maken. Het mooiste is natuurlijk om zo lang mogelijk te wachten en de suikerbieten nog met mooi groen blad in het veld staan en nog lekker suiker kunnen aanmaken. Als je van te voren weet dat er in de maand december nog mooie zonnige weken zijn, zou je dit risico best wel kunnen nemen. Waarom heb ik dan gekozen om ze al in november te oogsten?

Mijn bietenblad was niet heel groen mee. De kans op hergroei is dan groot. Zodra de biet nieuw blad gaat aanmaken, verlies je suiker in de knol. We worden uitbetaald op de hoeveelheid suiker wat er in de biet aanwezig is. Dus dat was een punt om de bieten al eerder te oogsten dan eind december.Als je wilt wachten tot eind december neem je ook het risico dat het land na grote hoeveelheden regen erg nat wordt. Je rijdt toch met zware machines over het land en dat verpest heel je structuur. Je kunt het eind december ook treffen, dat er nachtvorst is geweest en dat je daarna gaat rooien. Voor je bodem is dat een prima situatie! Ik durfde dat risico niet te nemen. En, er was nog iets waarom ik al in november heb gerooid; ik moest na het rooien van deze bieten nog een bewerking doen. Het land moest nog gespit worden, want volgend jaar heb ik op dat perceel mijn red kidney bonen gepland. Dus al met al heb ik toen de overweging gemaakt en er voor gekozen om de bieten al vanaf half november te rooien en nu dus een tijdje op het erf moeten liggen tot ze worden geladen.

Nu hoop ik heeeeeel hard dat het dit jaar niet meer gaat vriezen. Bieten kunnen namelijk niet tegen vorst en dus moet ik ze daarvoor afdekken met een zeil. Zo een hele berg bieten afdekken met een zeil is natuurlijk echt een heel grote klus. Dus ik blijf maar hopen dat ze voor die tijd al opgehaald zijn.

Inmiddels is ook alle tarwe gezaaid en zijn ook de knolselderijen gerooid. De ganzen hebben inmiddels ook ontdekt dat de tarwe op het land boven komt. Het is dus belangrijk dat ik mij met enige regelmaat daar laat zien. Ganzen, maar ook smienten, kunnen in één nacht grote schade aanrichten.

Ik ben begonnen met het schoonmaken van onze machines. De eerste grote kiepwagens staan alweer te blinken in de schuur. Ook de eerste trekker is weer helemaal schoon gespoten. Later worden ze echt nog helemaal gepoetst en krijgen ze een oliebeurt. Zo werken ze langzaam toe naar het einde van het jaar 2024.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren