De provincie Zuid-Holland heeft zich weliswaar ingespannen voor het participatieproces rondom Windpark Spui, maar schoot op belangrijke momenten tekort. Dit blijkt uit het rapport Hoog aan de wind van de Randstedelijke Rekenkamer, dat de rol van de provincie bij het proces onder de loep nam.
Het Windpark Spui in de Hoeksche Waard, dat bestaat uit vijf windturbines en sinds 2019 operationeel is, zorgde vooraf en na de bouw voor veel zorgen bij omwonenden. De locatie, het aantal turbines en klachten over geluidsoverlast stonden centraal.
De Rekenkamer concludeert dat de provincie de gesprekken tussen betrokken partijen op gang bracht, maar dat volwaardige participatie niet mogelijk was. De locatie stond al vast, deskundige ondersteuning kwam laat en de provincie stelde zich passief op toen gesprekken tussen belanghebbenden stil kwamen te liggen van 2017 tot 2019. Pas vanaf 2019 toonde de provincie weer inzet om het participatieplan uit te voeren en om gesprekken over geluidsoverlast te organiseren.
Ondanks deze inspanningen waren de mogelijkheden voor de provincie beperkt omdat het windpark aan de geldende vergunningen voldeed. Toch benadrukt de Rekenkamer dat maatschappelijk draagvlak essentieel blijft voor het behalen van duurzame energie-doelstellingen. De Rekenkamer adviseert de provincie om in toekomstige projecten beter toezicht te houden op participatieprocessen en meer maatwerk te verkennen bij geluidsnormeringen.
Het volledige rapport en een samenvattende animatie zijn beschikbaar op de website van de Randstedelijke Rekenkamer.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.