De Hoeksche boerin: “Eet een extra aardappel. Tot volgend jaar!

Trudy Schoenmakers
9 Min Read

Het jaar 2024 komt op zijn einde. Hoe was het jaar 2024 voor jou?Ik neem je mee in mijn 2024 en hoe ik het ervaren heb.

Ik begon de maand januari heerlijk met mijn familie in de sneeuw van Frankrijk. Dit was echt een unieke vakantie, want wat was het lang geleden dat wij als familie naar de sneeuw waren geweest.

Bij thuiskomst werd het ook in Nederland al snel kouder en kwam er vorst. Iets wat super fijn is voor onze bodem. Vorst droogt de bodem uit en dit zorgt voor een mooie structuur in het voorjaar.

Het voorjaar van 2024 kenmerkte zich ook door regen. Zo hadden we in de eerste twee maanden van het jaar al 200mm. Het was maart toen we voor het eerst in het land kwamen met onze trekkers. De tarwe kreeg hun eerste stikstofgift. Het mooiste strooi je stikstof over een vorst, want dan heb je zo min mogelijk insporing van de banden, maar die hadden we niet echt. Althans, we hadden wel sneeuw, maar dat werkt dan juist weer minder mooi. Dus moesten we toch wat langer wachten om de gift te kunnen geven. De tarwe had op dat moment echt wel een gebrek, wat we terug zagen aan de kleur.

Maart was tevens de maand waarin ons pootgoed binnen kwam. Doordat er schaarste was op de markt kozen wij eieren voor ons geld en lieten het pootgoed alvast binnenkomen zodat we zeker wisten dat we konden poten als het zover was. Dat het pootgoed nog een aantal weken bij ons in de koeling moest wachten, namen we voor lief.

Het zaaien van onze bieten gebeurde in twee keer. Het eerste perceel, wat op lichte grond werd gezaaid deden we nog net in de maand maart, maar voor het grote perceel moest er worden gewacht op april. En tja, dat kunnen we wel eens terug gaan zien in het eind resultaat.

Het werd al juni en ook die maand bleef het maar regenen regenen regenen. Hele percelen aardappelen, bieten en uien werden over gepoot en gezaaid omdat er hele delen verzopen waren. Hier in de Hoeksche Waard konden we van geluk spreken dat de meeste buien boven of onder langs gingen. Al die regen is niet goed voor de bodem. Het bodemleven heeft het zwaar, zuurstof verdwijnt en nieuwe gewassen groeien moeilijk.
Juni was tevens de maand dat ik 5 dagen naar Ibiza ging, samen met mijn zus gingen wij de zon opzoeken. Dat was echt lekker. We konden weer even zien dat de zon er echt nog wel ergens was, maar helaas niet in Nederland.

Bij terugkomst uit Ibiza kwam al vrij snel het regenhaspel uit de schuur. Het was 1,5 week droog en toen konden we zien dat onze aardappelen toe waren aan water. Dat blijft ook voor ons vreemd hoor. Als je zoveel regen hebt gehad, dat ze dan na 1,5 week droogte al snakken naar water. Het is voor een aardappel belangrijk dat ze gelijkmatig aan de groei blijven. Rare vormen komt doordat er tijdens de groei iets tegen gezeten heeft. Aangezien we graag allemaal mooie aardappelen op ons bord willen, houden wij dit groeiproces dus nauwlettend in de gaten.

Door de natte omstandigheden werden mijn tarwe percelen ziek. Tarwe is het eerste gewas wat wij oogsten en die opbrengsten lagen beduidend lager dan het jaar er voor. De toon was gezet en ik wist wat mij te wachten stond. Onze aardappelen hebben mij zeer veel geld gekost tijdens de teelt, want die moesten, kostten wat het kostte gezond blijven. Dat is de motor van ons bedrijf. Vele bespuitingen hebben ze gehad om maar niet de phytophthora ziekte te krijgen. Dat is gelukt, maar de opbrengsten lagen ook daarvan lager dan de jaren ervoor.
Helaas hebben we met één ras echt een probleem gekregen. Door de natte omstandigheden kunnen wij de houdbaarheid van dit product niet garanderen. Normaliter leveren we deze aardappelen tot aan juni van het volgende jaar uit. Maar met deze kwaliteit gaat dat niet lukken. Wij zijn nu via andere kanalen bezig om het product toch nog af te kunnen zetten, maar daar kan ik nog niets over zeggen.
Het volgende gewas wat we konden oogsten waren de red kidney bonen. Tijdens de teelt had ik al erg veel last van hazen. Het gebruik van mijn knalapparaat zorgde voor een boze buurtbewoner.
En toen we konden oogsten, tussen de regenachtige dagen door, was het gewas eigenlijk nog te vochtig (maar later was het niet beter geweest) en viel de opbrengst heel hard tegen, ten opzichte van het jaar ervoor. Bonen houden nu eenmaal van warme omstandigheden en droge voeten en laat dat nou net het probleem geweest zijn van dit jaar.

Het laatste gewas wat wij op het land hadden staan waren onze bieten. Deze werden op kerstavond geladen en direct naar de fabriek gebracht in Dinteloord om te worden verwerkt. De levering was in twee keer en onze laatste bieten lagen al ruim een maand op het erf te wachten. Ik moet zeggen dat de bieten niet slecht waren. Het suikergehalte was netjes en ook de opbrengst was gelijk aan voorgaande jaren. Gelukkig maar, toch nog iets wat een beetje normaal was.

Kortom, het jaar 2024 was een heel zwaar jaar. We hebben vele uren gemaakt om onze gewassen gezond te houden, wat over het algemeen gelukt is. Dat bracht tevens hoge kosten met zich mee. En als dan de kilo’s tegenvallen, moeten de prijzen het goed gaan maken.
En dat is bij ons altijd zo lastig he…. Want wij brengen onze tarwe bij CZAV/FarmPlus. Zij verkopen dit voor ons en maken de prijs. Onze aardappelen brengen we bij PotatoNext, zij verkopen dit en maken voor ons de prijs. Onze suikerbieten brengen we bij Cosun, zij verkopen dit en maken voor ons de prijs. Wat deze prijs wordt, weten we pas al alles verkocht en verwerkt is. Wanneer ik dan het geld krijg? Dat duurt nog wel een paar maanden. Het voorschot heb ik gekregen, maar wat de definitieve uitbetaling wordt, daar moet ik nog eventjes op wachten.

Al met al wens ik al mijn volgers en lezers van deze column het allerbeste voor het jaar 2025.
Zorg goed voor uzelf en voor de mensen om u heen.
Eet een extra aardappel en denk nog eens terug aan mij, wat wij boeren er allemaal voor hebben moeten doen om die mooie producten op uw bordje te krijgen.

Tot volgend jaar!


Trudy Schoenmakers beter bekend als de Hoeksche Boerin

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren
Ga naar de inhoud