Woensdag 12 februari werd in Numansdorp tijdens een officieel moment stilgestaan bij de komst van een Anne Frankboom naar de algemene begraafplaats. Dit gebeurde met de onthulling van een informatiebord bij deze bijzondere witte paardenkastanje door burgemeester Van Heijningen en een leerling van obs De Dubbeldekker. De jonge boom is een nakomeling van de kastanjeboom waarop Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog uitkeek vanuit haar onderduikadres, het Achterhuis.
“We zijn blij en vereerd dat we, in het jaar dat we 80 jaar vrijheid vieren, deze bijzondere kastanjeboom mochten ontvangen. De boom staat symbool voor vrijheid, onderling respect en in vrede met elkaar leven. Ongeacht wie of wat je bent of waar je vandaan komt. Belangrijke waarden om te koesteren en samen uit te dragen, zeker in de tijd waarin we nu leven”, zo sprak burgemeester Van Heijningen. Hij hoopt daarnaast dat de boom zorgt voor verbinding. Ook vindt hij het belangrijk dat het verhaal van Anne Frank en dat van de 6 miljoen andere slachtoffers van de Jodenvervolging wordt doorverteld. “Ik nodig iedereen, ook andere scholen, van harte uit om een bezoek aan de boom te brengen.“
Viering 80 jaar vrijheid
De komst van de Anne Frankboom naar Hoeksche Waard is een eerste activiteit van de viering van 80 jaar vrijheid. Bij de onthulling waren onder anderen ook wethouder Huibert Steen, voorzitter Theo Schut van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument Rotterdam, Jan Bor, consul van de Oorlogsgravenstichting, en groep 7 van obs De Dubbeldekker aanwezig.
Vieren gaat hand in hand met gedenken en herdenken
De aanwezigen stonden daarnaast stil bij het feit dat Anne Frank precies deze maand 80 jaar geleden overleed in kamp Bergen-Belsen. Ook werden de 49 Hoeksche Waardse Joden herdacht, die zijn vermoord in concentratiekampen. Hun namen werden voorgelezen door de kinderen van De Dubbeldekker.
Voorwaarden aan toekenning Anne Frankboom
In 2010 waaide de originele kastanjeboom in Amsterdam om tijdens een zomerstorm. De kastanjes en stekjes werden snel verzameld en opgekweekt tot nieuwe bomen. Gemeente Hoeksche Waard deed eind vorig jaar een aanvraag voor een nakomeling. Voorwaarde voor het krijgen van een Anne Frankboom was onder andere dat de boom op een passende, openbare plaats moest komen te staan waar hij voldoende ruimte heeft om uit te kunnen groeien tot een grote boom. Uiteindelijk werd besloten dat hij op de begraafplaats in Numansdorp zou worden geplant, vlakbij de oorlogsgraven die daar liggen. Een mooie en eervolle plek.
Anne Frankbomen zijn overal ter wereld geplant
Niet alleen in Nederland en diverse steden in Europa zijn nakomelingen van de originele kastanjeboom geplant. Ook in New York, Jeruzalem en zelfs in Fukuyama in Japan staan nakomelingen van de boom. Een boom die dankzij het bekende dagboek niet alleen beroemd, maar ook een symbool van hoop, vrijheid en herdenking is geworden.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
![](https://www.hoekschnieuws.nl/wp-content/uploads/2024/07/BANNER-Hoeksch-nieuws-930-x-180-px-1.png)
![](https://www.hoekschnieuws.nl/wp-content/uploads/2025/01/wal_728x90_2025_01.jpg)
![](https://www.hoekschnieuws.nl/wp-content/banners/zandhandeldef.gif)
![](https://www.hoekschnieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/BT-van-der-Koog-A6-liggend_algemeen-B.jpg)