Belia Meerburg was 12 jaar toen ze als jong meisje het bombardement op Rotterdam meemaakte. Nu is ze bijna 98 en kwam ze in groep 8 van De Bouwsteen in ‘s-Gravendeel haar verhaal vertellen. Haar zoon, meester Ed, werkt ook op De Bouwsteen.
De kinderen luisterden ademloos hoe ze halsoverkop het ouderlijk huis moest verlaten en twee dagen en een nacht noodgedwongen moest doorbrengen in het Kralingse Bos. Een van haar broers als ‘kussen’ gebruikte om toch nog een beetje te kunnen slapen en er bij terugkomst in de straat achter komen dat er van het huis helemaal niets meer over was.
Ze vertelde over haar oudere broers die werden opgepakt om als dwangarbeider in Duitsland te werken. Hoe ze eerst in Kamp Amersfoort verbleven en weinig te eten hadden. Belia en haar zus gingen per fiets naar Amersfoort om hun broers een pakje brood te brengen en dat door een gat in de omheining aan te geven. Hun fietsen hadden geen luchtbanden en om de haverklap moesten ze de berm in vluchten voor Duitse soldaten en aanvallen uit de lucht. Uiteindelijk deden ze 10 dagen over de heen – en terugreis.
Tijdens de heftige hongerwinter logeerde ze bij een ouder echtpaar in Overijssel om daar aan te sterken. Daar heeft Belia uiteindelijk ook de bevrijding meegemaakt. Nadat heel Nederland bevrijd was, kwam ze weer terug bij haar moeder in Rotterdam. Haar moeder had een zgn. hongeroedeem opgelopen maar is er uiteindelijk weer bovenop gekomen. Na een tijd kwamen ook haar tewerkgestelde broers weer veilig en gezond terug en was het gezin weer compleet.
De kinderen, die nu dezelfde leeftijd hebben als Belia toen, luisterden aandachtig en stelden aan het eind ook nog een aantal vragen. Een bijzonder verhaal dat niet snel vergeten zal worden.
Een ploeg van RTV Rijnmond mediapartner van Hoeksch Nieuws was aanwezig om opnames te maken die waarschijnlijk rond 5 mei uitgezonden zal worden.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


