Eerste exemplaar magazine 80 jaar vrijheid uitgereikt aan Arie den Hartog

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Vol trots overhandigde burgemeester Erik van Heijningen vandaag het eerste exemplaar van het magazine 80 jaar vrijheid aan Arie den Hartog. De 101-jarige inwoner uit ’s-Gravendeel - Foto: René Wouters (RW fotografie).

Vol trots overhandigde burgemeester Erik van Heijningen vandaag het eerste exemplaar van het magazine 80 jaar vrijheid aan Arie den Hartog. De 101-jarige inwoner uit ’s-Gravendeel vertelt daarin zijn persoonlijke verhaal. Over hoe kil hij na de bevrijding in Nederland werd ontvangen, na zijn terugkomst uit Duitsland als dwangarbeider. Het 80 pagina’s tellende magazine is een verzameling van indrukwekkende verhalen, historische momenten en mijlpalen, interessante weetjes en prachtige (historische) foto’s en illustraties.

Dit jaar wordt in Nederland 80 jaar vrijheid gevierd en herdacht. Ook in de Hoeksche Waard vieren we dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven. Ook herdenken we de slachtoffers die in de oorlog zijn gevallen.

Persoonlijke verhalen en historische momenten

Speciaal voor 80 jaar vrijheid is eenmalig een magazine gemaakt. Daarin wordt teruggeblikt op een tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was én op de wederopbouw en ontwikkeling van de Hoeksche Waard. In het magazine staan ook de programma’s van de herdenkingen op 4 mei in de verschillende dorpen en van de bevrijdingsoptocht (met een routekaart) en lokale activiteiten op 5 mei.

101-jarige vertelt zijn oorlogsverhaal

Arie den Hartog is een van de geïnterviewden in het magazine. En met zijn 101 jaar de oudste inwoner die geïnterviewd is. Op zijn 19e werd hij voor dwangarbeid naar Duitsland gestuurd. Op 16 april 1945 beleefde hij de bevrijding in Duitsland. Maar het zou nog weken duren voordat Arie weer in Nederland was. Eenmaal voet op Nederlandse bodem wachtte hem een zeer kille ontvangst: “We werden uitgemaakt voor NSB’er en het Comité van Nationale Eenheid wilde ‘dat verwilderde tuig uit Duitsland’ onderbrengen in heropvoedingskampen.” Voor Arie dé reden om zich na de oorlog in te zetten voor betere arbeidsvoorwaarden voor iedereen.

Burgemeester Van Heijningen: “Ik ben diep onder de indruk van de verhalen over de helden die hebben gevochten voor onze vrijheid. Maar ook van ‘gewone’ mensen die moesten zien te overleven onder vaak verschrikkelijke en onmenselijke omstandigheden. Na de oorlog droegen ze die ervaringen voor hun hele leven mee. Ook Hoeksche Waarders, zoals Arie den Hartog, die met zijn inzet wat mij betreft symbool staat voor de wederopbouw in de naoorlogse periode.”

Juweeltjes om te zien en te lezen

De burgemeester is enthousiast over het bijzondere magazine: “De beelden, artikelen en interviews zijn stuk voor stuk juweeltjes om te zien en te lezen. Het is prachtig dat zoveel mensen uit heel de Hoeksche Waard eraan hebben meegewerkt. Schrijvers, fotografen en historici hebben de verhalen van verschillende inwoners tot leven gebracht. Het draagt bij aan bewustwording van het verleden, kennis van de geschiedenis en het belang van het doorgeven van verhalen aan toekomstige generaties.”

Magazine binnenkort af te halen

Voor wie benieuwd is naar de andere verhalen en achtergrondartikelen: het magazine is vanaf half april gratis af te halen op een aantal plaatsen in de Hoeksche Waard (zolang de voorraad strekt) en online te lezen op de webpagina 80 jaar vrijheid. Meer informatie volgt binnenkort. Op de website vindt u ook informatie over andere activiteiten rondom 80 jaar vrijheid in de Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.




Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren