Landelijk plan voor waterstofleiding deels bij Mijnsheerenland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en netwerkbedrijf Hynetwork, een dochteronderneming van Gasunie, willen een ondergrondse leiding ontwikkelen om waterstof te vervoeren. Deze leiding loopt tussen het Noordzeekanaalgebied en Mijnsheerenland. Dit project heet Waterstofnetwerk West-Nederland. Het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ voor de ondergrondse waterstofleiding in West-Nederland is op vrijdag 4 april bekend gemaakt. Tot en met 15 mei kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en (agrarische) ondernemers hierop reageren.

De ondergrondse waterstofleiding in West-Nederland is onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk (Waterstofnetwerk Nederland). Dit netwerk verbindt 5 industrieregio’s in Nederland met elkaar, met een waterstofopslag en met het buitenland.

Reageren op het plan tot en met 15 mei

Het plan voor de waterstofleiding in West-Nederland is op 4 april bekendgemaakt. In dit plan wordt uitgelegd hoe het project eruit ziet en hoe inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers betrokken worden. U kunt het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ lezen op de website van RVO en tot en met 15 mei reageren op het plan.

Online bijeenkomst en inloopbijeenkomst in Mijnsheerenland

Om iedereen goed te informeren, organiseren het ministerie van KGG en Hynetwork een online bijeenkomst en inloopbijeenkomsten. De online bijeenkomst vindt plaats op 10 april van 19.00 tot 20.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van RVO.

Op 14 april is er een inloopbijeenkomst in Mijnsheerenland van 19.00 tot 21.00 uur in het Dorpshart, Van der Straatenplein 2. Geïnteresseerden kunnen gewoon binnenlopen. Aanmelden is niet nodig. Medewerkers van het ministerie van KGG en Hynetwork beantwoorden vragen en geven uitleg over het project. Ook zijn er informatieposters beschikbaar.

3 mogelijke routes naar Mijnsheerenland

Voor de waterstofleiding in West-Nederland worden zoveel mogelijk bestaande aardgasleidingen hergebruikt. Als dat niet mogelijk is, wordt er een nieuwe leiding aangelegd. Deze komt het liefst in een bestaande strook voor buisleidingen. Als dat niet kan, wordt er gezocht naar een andere route, bijvoorbeeld langs bestaande of geplande ondergrondse leidingen.

Tussen Zuidbroek en Mijnsheerenland komt een nieuwe waterstofleiding. In Mijnsheerenland sluit deze aan op de toekomstige leiding van de Delta Rhine Corridor, die ook onderdeel is van het landelijke waterstofnetwerk. Hynetwork onderzoekt 3 mogelijke routes voor de leiding tussen Zuidbroek en Mijnsheerenland. In een latere fase wordt duidelijk waar de leiding precies komt te liggen.

Waarom is dit project nodig?

De industrie in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de CO₂-uitstoot. Het gebruik van waterstof als grondstof en brandstof kan deze uitstoot verminderen. Dit is belangrijk om de klimaatdoelstellingen te behalen en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Meer informatie

Meer informatie over de (online) informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe er gereageerd kan worden op het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ staan op de website van RVO. Meer informatie over het project staat op de website van Hynetwork.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.




Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren