Alle molens in de Hoeksche Waard doen op maandag 5 mei mee aan de feestelijkheden rondom de officiële viering van 80 jaar bevrijding. De molens worden die dag in de vreugdestand gezet en draaien tijdens de grote Bevrijdingsoptocht, die door alle kernen voert langs de route van de bevrijders in 1945.
De Bevrijdingsoptocht is het belangrijkste programmapunt van de viering in de Hoeksche Waard. De tocht laat de wederopbouw, vooruitgang en ontwikkeling van de streek sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zien. Dit gebeurt met 80 voertuigen, waarbij de eerste voertuigen de jaren vlak na 1945 symboliseren, en de laatste de moderne tijd.
Voorop in de optocht rijden jongeren die dorpsvlaggen van dorp naar dorp brengen – een traditie die kort na de oorlog op Bevrijdingsdag is ontstaan.
De optocht begint om 10.00 uur op het Recreatieoord aan de Binnenmaas in Mijnsheerenland en eindigt daar om 15.30 uur. De route volgt grotendeels de weg die de Canadese bevrijders 80 jaar geleden aflegden toen zij de Hoeksche Waard binnentrokken:
Puttershoek, ’s-Gravendeel, Maasdam, Strijen, Numansdorp, Zuid-Beijerland, Goudswaard, Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland, Klaaswaal, Westmaas, Mijnsheerenland en Heinenoord.
Langs deze route zal de optocht – soms op enige afstand – alle molens passeren. De molenaars versieren hun molens met vlaggen en zetten de wieken in de traditionele vreugdestand: iets naar links door het midden. Tijdens de passage van de voertuigen draaien de wieken ook daadwerkelijk.
Zo spelen de historische molens ook vandaag nog een zichtbare rol bij bijzondere momenten in onze geschiedenis.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


